מדד המחירים לצרכן

מדד המחירים לצרכן מחושב על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומתפרסם בכל 15 לחודש. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ממונה על פי חוק לחשב את המדד ולפרסם אותו והיא מבצעת מדידות שונות. המדד נועד לחשב כמה עולה סל מוצרים ושירותים שמשקף בממוצע את ההוצאות החודשיות של משק בית בישראל. את עלות הסל משווים לעלות חודש קודם וכך ניתן לראות האם חלה התייקרות או לא. מדד המחירים משפיע על תשלומים רבים כמו משכנתאות והלוואות בהם יש הצמדה למדד. סך כל השינוי ב- 12 חודשי השנה נקרא אינפלציה. המדד משפיע עם החלטות כלכליות שונות ובהן גובה הריבית שנגיד בנק ישראל קובע ותוספת היוקר המתווספת למשכורות השכירים. שינוי בערך המדד מראה את השינוי שחל במחירים המוצרים הנכללים בסל ומעבר להשפעתו על תשלומים שונים מראה מדד המחירים מגמות והתפתחויות כלכליות במשק.

מה נכלל בחישוב מדד המחירים

הסל כולל הוצאות משק בית עירוני המורכב מעשרה סעיפים עיקריים ובהם דיור, מזון, בריאות, הלבשה, תקשורת וכד'. בחישוב המדד בודקים סעיפים כמו הוצאות עבור שכר דירה, תשלומי אחזקה כמו חשמל, גז, מים וארנונה ומוצרי מזון כמו לחם, בשר, מוצרי חלב ועוד. יש שני חישובי מדד מחירים, אחד כולל בחישוביו פירות וירקות והחישוב השני הוא ללא פירות וירקות. בעת חישוב מדד המחירים לצרכן מוסיפים גם עלויות הנעלה והלבשה, תשלומים עבור הוצאות בריאות, הוצאות חינוך, הוצאות תחבורה, הוצאות סל תקשורת ושונות כמו סיגריות ועוד. סל המוצרים כולל כ- 1,000 מוצרים ושירותים שונים אותם דוגמים בכ- 1,500 עסקים וחנויות בישובים שונים וכך ניתן לערוך ממוצעים.

כל כמה שנים משנים את הרכב הסל ומעדכנים אותו בהתאם למגמות ושינויים וכן על מנת לקבל חישובים מדויקים ככל האפשר עבור חישוב המדד.

הקשר בין מדד המחירים לאינפלציה

כאשר מדד המחירים לצרכן עולה פירוש הדבר מבחינה כלכלית כי ישנה אינפלציה במשק. חישוב סך השינויים על פני שנה הוא חישוב האינפלציה השנתית. כאשר מדד המחירים יורד הביטוי הכלכלי לכך הוא דפלציה. מדיניות הריבית של בנק ישראל מושפעת רבות בעקבות מדד המחירים לצרכן וכל חודש מחכים גורמים במשק להחלטת נגיד בנק ישראל בעקבות פרסום המדד.  

השפעת המדד על חיינו

מדד המחירים לצרכן משפיע באופן ישיר על החיים בישראל. תשלומי הלוואות ומשכנתאות אשר מוצמדים למדד מושפעים מכך והקרן עלולה לעלות ולהשפיע באופן דרמטי על תשלומי ההחזר החודשי. גם חסכונות המוצמדים למדד מושפעים מכך ותשלומים נוספים כמו תשלום דמי מזונות ועוד. בחוזי עבודה רבים נכלל הביטוי תוספת יוקר אשר מושפע משינויים במדד ובהתאם להסכם בין המעביד לעובד מפוצה העובד בתגמול על שינוי במדד. שינוי במדד מביא להחלטת בנק ישראל לגבי שינוי הריבית הנהוגה במשק וכתוצאה מכך מושפעת הכלכלה ומשרד האוצר ובנק ישראל קובעים ומשנים את המדיניות הכלכלית הנהוגה בארץ.

לקבלת הצעת משכנתא מתאימה
אנחנו נדאג שפרטייך יעברו בצורה חסויה אל נציג מקצועי, אשר ייתן לך שיחת ייעוץ ויענה על שאלותייך בחינם!
*שם מלא
*טלפון
*דוא"ל
*איזור מגורים
*הסכום המבוקש